Sağlık

Ortak Kütle Çalışır mı? Sosyal Medyada Takip Ettiğimiz Kayropraktik Uygulamaları

Çocukluğumda eklem çatlatan insanlar hep aklımdaydı. Bunlar, vücutlarının her yerinde garip sesler çıkaran insanlardır. Bazıları için bir veya iki çıtçıt yeterliydi ve bazıları tüm eklemlerini birer birer kırmadan rahat edemezdi.

Bu insanlara dışarıdan baktığınızda içeriden şu payı alırsınız: “Kesinlikle kendine zarar veriyor. Bu eklem çatlatma olayı kesinlikle zararlı. Çünkü mafsaldan yüksek bir vurma sesi geliyorsa içeride bir terslik olmalı.” Bu konuda bir şey bildiğimizden değil ama duygularımız bize bunu söylerdi. Siz böyle hissetseniz bile eklemlerini çıtırdatan kişiler rahatladıklarını iddia ederler ve hemen bunu alışkanlık haline getirirler.

Burada sizin hissettiklerinizle eklem kitlelerinin hissettikleri arasında keskin zıtlıklar var. Bu nedenle bu sorunun bilimsel bir cevaba ihtiyacı var. Yardım eden yok mu?

Bu soru burada kalsın, şimdiye odaklanalım. Zaman zaman büyüdük bilgilendik ama bir şey beni rahatsız etmeye devam ediyor. Ve sosyal medyada gördüğüm kayropraktik uygulamaları bunlar. Çocukluğumuzda acımasızca eklemlerini çıtırdatan insanların yaptığını birileri profesyonel bir iş olarak görmüş. Ayrıca buna derman falan diyorlar. Hayır bu nasıl bir tedavi her eklemden ses çıkarıyorlar bunu insanlara hatta köpeklere yapıyorlar. Daha sonra ses geldiğinde bu sesi bir başarı işareti olarak kaydedip sosyal medyaya yüklüyorlar.

Bunun bir tedavi mi yoksa bir gösteri mi olduğundan emin değilim. “Bir eklemden ses çıkarmanın insanların iyileşmesinde nasıl bir etkisi var?”diye sormadan edemiyorum.  

Madem bu ses çok değerli, bakalım nereden geliyor.:

Derz çatlatılırken derz ortasındaki boşluğu arttırarak çatlamayı sağlayacak bir hareket yapılır. Eklemlerin ortasındaki boşluk arttıkça eklem sıvısındaki gazlar minik baloncuklar oluşturur. Artan boşluğu dolduran ekstra sıvı, bunların birleşip patlamasına ve daha büyük baloncuklar oluşturmasına neden olur. Yani sesin eklemdeki boşlukların birleşmesi dışında bir nedeni yoktur. Esasen 15 dakikada bu boşluklar kapatılır. Yani hiçbir şey yapmamak üzeresin. Bu kadar kolay bir şeyin insanoğluna faydalı veya israf olması mümkün mü?

İşte burada bilim devreye giriyor.

Bu sorunun cevabını merak eden Donald Unger, tüm hayatını bu sorunun cevabını aramaya adamıştır. 60 yıldır deney yapıyor ve deneyinin sonucunu bir cümleyle açıklıyor: “Hayatı boyunca parmaklarını çıtlatmış insanlarla, hiç parmaklarını çıtlatmamış insanlar arasında hiçbir fark yoktur.”Yani bu eklem kırma ve bundan kaynaklanan kayropraktik şey ne yararlı ne de savurgandır.

Tüm bunları bir kenara bırakıp kişisel deneyimimi paylaşayım: Bu tedaviyi alıp boşa harcayan bir insan görmedim, hak kazanan bir insan da görmedim. Ancak parmaklarını çıtlatan insanların yaşadıklarını iddia ettikleri hayali bir rahatlama vardır.

Bu yazıyı düzgün bir şekilde paylaşıp insanlara ulaştırırsanız ve farkındalık yaratma talebi olursa bu gevşeme argümanının nereden kaynaklandığını anlatan bir takip yazısı ile konu üzerinde çalışmaya devam edeceğim. Şimdi senin yorumun.

instagram

Facebook

heyecan

bağlantılı

maltepeajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu