Ekonomi

Vape benzeri cihazlar migren ve astımı tedavi edebilir

Kuzey Amerikalı şirketler, migren ve astım gibi solunum rahatsızlıkları için ilaç uygulamak üzere buhar benzeri cihazların potansiyelini araştırıyor, ancak sağlık yetkilileri ve hastalar tarafından kabul görmede zorluklarla karşılaşıyorlar.

Qnovia ve MIIST Therapeutics, sıvı ilaçları buğuya dönüştüren nebülizör teknolojisine dayalı cihazlar geliştirirken Greentank, maddeleri buharlaştırmak ve mevcut vape’lerle ilgili güvenlik endişelerini gidermek için tasarlanmış bir ısıtma çipi yarattı.

Bu şirketler, inhalasyonun geleneksel haplara kıyasla daha az yan etkiyle hızlı ağrı kesici sağlayabileceğine inanıyor. Amaç, elektronik sigaranın sağlık üzerindeki etkileri konusunda artan endişelere rağmen, bu cihazları tıbbi alanda pazarlamaktır.

Başlangıçta, Qnovia ve MIIST ürünlerini sadece reçeteli nikotin replasman tedavisi olarak piyasaya sürüyor. Greentank ise teknolojisiyle eğlence amaçlı esrar ve nikotin vape pazarını hedefliyor, ancak aynı zamanda çeşitli ilaçların verilmesi için de uyarlamayı amaçlıyor.

Greentank’in baş ticari sorumlusu ve JUUL’un eski yöneticisi Douglas Dunlap, teknolojilerinin migren ilaçlarının etki süresini bir saatten sadece 60 saniyeye kadar kısaltabileceğini vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya çapında üç milyar insanın migrenden muzdarip olduğu göz önüne alındığında bu önemli olabilir.

Buna ek olarak, yüz milyonlarca insan astım ya da akciğer hastalıkları gibi rahatsızlıklara sahiptir ve bu rahatsızlıklar genellikle inhalasyon yoluyla alınan ilaçlarla tedavi edilmektedir. Örneğin, ilaç devi GSK 2023 yılında solunum ilaçlarından yaklaşık 7 milyar £ (8,9 milyar $) gelir elde etmiştir.

Ancak, kabul görmeye giden yol kolay değildir. Büyük Tütün şirketlerinin sağlık hizmetleri pazarına girmeye yönelik önceki girişimleri dirençle karşılaştı.

Philip Morris International (NYSE:PM), tütün endüstrisinin sağlıkla ilgili ürünlere katılımı konusunda şüphecilikle karşılaştıktan sonra sağlık ve sağlık hizmetleri biriminden yıllık 1 milyar doların üzerinde gelir elde etme hedefinden vazgeçti. Benzer şekilde, şirket tarafından geliştirilen bir inhale aspirin ürünü de klinik deneylerden sonra başarılı olamadı.

Her ikisi de daha önce tütün endüstrisinden gelen liderlere sahip ilaç firmaları olan Qnovia ve MIIST, Big Tobacco ile ilişkili değildir. Qnovia’nın CEO’su Brian Quigley, NRT cihazı için yakında ABD’de ve 2026’ya kadar Birleşik Krallık’ta ilaç başvuruları yapmayı planlıyor ve Eylül ayında bir klinik deneme yapılması planlanıyor. MIIST’in cihazı, Faz 1 klinik denemesinde diğer NRT’lerden daha hızlı bir şekilde istekleri hafifletme konusunda umut vaat ettiğini göstermiştir.

2015’te kurulan Greentank, bu Eylül ayında teknolojisini kullanan ilk ABD kenevir elektronik sigarasını piyasaya sürmek için ABD’li Jaunty şirketi ile ortaklık yapıyor. Şirket ayrıca tıbbi kullanıma yönelik ısıtma çipini daha da geliştirmek için bir ilaç ortağı arıyor. MIIST’in kurucusu Dalton Signor, cihazlarının sonunda ağrı ve anksiyete giderici ilaçların uygulanmasında kullanılabileceğini umuyor.

Potansiyel faydalarına rağmen endişeler de yok değil. Dünya Sağlık Örgütü, buharlı içeceklerin zararlı kimyasallar üretebileceği ve uzun vadeli etkilerinin belirsizliğini koruduğu konusunda uyarıyor. Vice Ventures CEO’su Catharine Dockery, Qnovia’yı destekliyor çünkü teknolojisi zararlı emisyonlara yol açabilecek ısı kullanmıyor. Greentank’in cihazı ısı kullanıyor ve ilk testler zararlı emisyon olmadığını gösterse de bazı ilaçlar bu yöntemle uyumlu olmayabilir.

Vape benzeri cihazların tıbbi araç olarak algılanması da bir engeldir. Kingston Üniversitesi’nde profesör olan Federico Buonocore, bu tür cihazların tıbbi amaçlarla kullanılmasının, özellikle de çocuklara reçete edilmesinin damgalanmasına dikkat çekti. Bu damganın aşılması sektör için önemli bir zorluk olacaktır.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

vakfikebir-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu