Çocuklarda ateşli havalelere dikkat!
BALIKESİR (İGFA) – Uzman, çocukluk çağında en sık görülen nöbet tipinin ateşli havaleler olduğunu belirtti. Naile Gasımova, “Bu nöbet tipleri, bebeklik ve erken çocukluk döneminde (altı ay ile beş yaş arası çocuklarda), merkezi sinir sisteminde herhangi bir hastalık olmaksızın, elektrolit düzensizliği olmayan, ateşin eşlik ettiği nöbet tipleri olarak tanımlanmaktadır.”
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE SIKLIĞI DAHA FAZLADIR
Uzman Dr. Gasımova, “Erken çocukluk döneminde daha sık görülür, konvülsiyon eşiğinin düşük olduğu, enfeksiyonlara eğilimin daha sık olduğu, ateş yanıtının daha yoğun olduğu dönemlerdir. Görülme oranı yüzde 2-5 arasında olup 18 aylık yaş grubunda zirveye çıkıyor” dedi.
İKİ TÜR ATEŞ KONVÜLSİYONU VARDIR: KOLAY VE KARMAŞIK
Uzman, nöbetlerin çoğunun 5 dakikadan kısa sürmesine rağmen yüzde 5’e varan orandaki nöbetlerin 30 dakikadan fazla sürebileceğini belirtti. Dr. Gasimova, “Basit ve karmaşık olmak üzere iki tür ateşli havale vardır. Basit tip PK jeneralize nöbet şeklinde ortaya çıkar ve ateş 380 C’nin üzerindedir, 15 dakikadan az sürer, 24 saat içinde tekrarlamaz, ailede febril nöbet öyküsü vardır. Komplike FC’de nöbetler fokaldir, 15 dakikadan uzun sürer ve 24 saatte birden fazla tekrarlayabilir. Altı aydan küçük ve beş yaşından büyük çocuklarda da ortaya çıkabilir” dedi.
AİLELER BU KONUDA BİLGİLENDİRİLMELİ
Uzman, ateş vakalarında ateşli havaleler görüldüğü için ateşin fark edilip uygun şekilde düşürülmesinin hastayı rahatlatacağını belirtti. Dr. Gasımova, “Aileler vücut ısısını ölçmeyi, ateşi düşürmeyi, nöbet anında ne yapılması gerektiğini bilmeli” dedi.
Son olarak Gasimova, “Nöbet sırasında neler yapılabileceği konusunda ailelerden sıklıkla sorular alıyoruz. Öncelikle endişelenmemeli ve sakin kalmalılar. Böyle bir durum ortaya çıktığında ağızdan gelen salgıların hastanın akciğerlerine kaçmasını önlemek için hastayı yan yatırın. Elinizi veya bir yastığı başının altına yerleştirin. Hastanın ağzını açmaya çalışmayın, içine kaşık veya parmak sokmaya çalışmayın, hastaya zarar verirsiniz. Nöbet geçene kadar bekleyin ve hastayı gözlemleyin. Doktorunuz nöbeti durdurmak için Diazem fitilini tavsiye ediyorsa uygulayın. “Nöbetler durduktan sonra hastayı en yakın sağlık kuruluşuna götürün” diyerek sözlerini sonlandırdı.