TMO’daki patlamalar sonrası alınan önlemler neler?
Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, 7 Ağustos 2023’te Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Derince silosundaki iki işçinin hayatını kaybettiği patlamayı hatırlatarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a, “Başka yok. Benzeri patlamaların Türkiye’de yaşanmaması için ne gibi önlemler alındı TMO İşletmeleri “Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre kurulmuş mu? ?
İskender Bayhan, Çalışma ve Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu. Bayhan, Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) ait Derince silosunda 7 Ağustos 2023 Pazartesi günü meydana gelen ve iki işçinin hayatını kaybettiği patlamanın ardından Işıkhan’a çalışanların iş güvenliği için alınan herhangi bir önlem olup olmadığını sordu.
Bayhan, 2018 yılında Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan TMO’da Ergün Keskin isimli bir işçinin ayağını vida makinesine kaptırarak hayatını kaybettiğini hatırlattı. Bu da güvenlik açığı olduğunu düşündürüyor” dedi.
EMEP’ten Bayhan, Bakan Işıkhan’dan şu soruları sorarak yanıtlamasını istedi:
“TMO’da yürütülen faaliyetler nedeniyle toz patlamalarının olabileceği yıllardır bilinmesine ve uzmanlar tarafından vurgulanmasına rağmen, bu silolarda patlamaların önlenmesi için neden herhangi bir önlem alınmadı? 7 Ağustos 2023’ten bu yana diğer tahıl silolarında meydana gelen patlamalar?
TMO İşletmeleri “Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Hakkında Yönetmelik”e uygun olarak mı kuruluyor? TMO’da toz patlamaları konusunda tecrübe ve bilgi sahibi kaç teknik eleman çalışmaktadır? Çalışan toz patlamaları konusunda eğitimli mi? Eğitimler kimler tarafından ve ne sıklıkta tekrarlanıyor? İşletmenin patlamadan korunma belgesi var mı? TMO işletmelerinde iş güvenliği uzmanları çalışıyor mu?
Patlayıcı toz konsantrasyonunu azaltan sistemler var mı? Patlama neden 13 siloyu etkiledi? Patlama basıncını tahliye etmek için patlama kapakları mevcut mu? Elektrik tesisatlarından kaynaklanabilecek yabancı cisimlerin (taş metal vb.) çarpması ile oluşan tutuşturucu unsurlar ile tahıl aktarımı sırasında mekanik sistemlerin ürettiği güç ve kıvılcıma karşı önlemler var mı? Transfer sisteminde kıvılcımları algılayan ve söndüren sistemler var mı?
Kullanılan ekipmanlar, “Potansiyel Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Teçhizat ve Koruyucu Sistemler Hakkında Yönetmelik”te belirtilen kategorilere göre seçilmiş mi? Tesisin bakımı zamanında yapılıyor mu? TMO Derince Fabrikası’nda kaç tane sürekli bakım personeli var ve eğitim seviyeleri nedir? Tesiste tam zamanlı iş güvenliği uzmanı var mı? İş güvenliği uzmanı varsa tesisin kadrolu çalışanı mı?
Kaza sonrası yaptığımız görüşmelerde önceki gün patlamanın olduğu bölgede 40 civarında TIR şoförünün olduğu, bu kadar kalabalık saatlerde böyle bir olayın yaşanması halinde çok daha fazla kişinin hayatını kaybedebileceği bilgisi verildi. Olası patlamalarda etki alanında en az sayıda insanın olmasını sağlayan bir organizasyon sistemi var mı? Bu işletme Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetlenmiş midir? Muayene sıklığı nedir? Kontrollerde ne tür eksiklikler tespit edildi? Benzer kazaların yaşanmaması için bakanlığınız tarafından ileriye yönelik planlanan çalışmalar nelerdir?